Eef_Deel2

24 juni werd het kunstwerk in Kamperland onthuld. 240_F_128903761_wlY6ub0vfIJyIouL0yvqJAvWhwVuQcGD

Titel: Propellerfiguren

Ontwerper/kunstenaar: Eef de Graaf

Site: www.ek-studio.nl

Korte Biografie

Eef de Graaf voltooide in 1993 de Minerva Kunstacademie in Groningen, gevolgd door de studie kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via filmworkshops onder leiding van Frans Zwartjes in Den Haag raakte zij naast beeldende kunst tevens in de ban van video en filmproducties. Eef is afgestudeerd als beeldende kunstenaar en graficus en heeft met haar werk in binnen en buitenland geëxposeerd. Daarnaast heeft ze veel korte films geproduceerd en geregisseerd, haar eerste films sloegen direct aan. Zij won prijzen en haar films werden vertoond op verscheidene internationale filmfestivals. Ze woonde en werkte in Zweden, Spanje en in Italië. Haar gezin bracht haar in Zierikzee, waar zij werkt met de stichting View (aan film en interdisciplinaire kunstprojecten) Met haar partner heeft ze sinds 2010 de EK- Studio ze werkt veel samen  om te werken aan grote projecten met beeldende kunst, film, fotografie tevens worden ze gevraagd voor het geven van workshops. De krabbels, schetsen en schrijfsels van Eef worden uitgewerkt in haar beeldende kunst en filmwerken. Haar werken ontstaan vooral uit de waarneming en de tekeningen. Haar laatste filmwerk was een lange documentaire deze werd geselecteerd voor de wereldtentoonstelling in 2021.  In haar werk gaat het om ervaringen en verhalen die ze meemaakt en zaken die spelen in de maatschappij. Haar thema’s zijn vooral ‘de mens en hoe deze zich verhoudt tot de natuur’.


Propellerfiguren

Daar staan ze, op de dijk in het hoge gras. De mensen van de grote transitie! Veranderingen in grotere steden en kleinere dorpen, we bewegen mee met het getij.
Zes gezinnen in een dorp met een optocht, fanfaremuziek op een mooie paardenkar. De toeristen, ze kwamen en hadden een supermarkt nodig en waar de auto te parkeren?
Aan de horizon transparante propellers in de zon, gemaakt door zeer technische en heldhaftige mensen.
Ze durven te klimmen en lijken te vliegen.De steen van de burgemeester uit de Oosterscheldekering behoort definitief tot een overzichtelijk verleden.

Inhoud en verbinding met het dorp Kamperland.
Ik heb vooral geluisterd en gekeken naar de mooie presentatie over Kamperland en het verleden. Mooie, authentieke zwart-wit foto’s van overzichtelijke tijden. Iedereen kende elkaar toen nog en hielp elkaar, maakte lol met elkaar en het leven was goed. Men had toen niet veel nodig. Kamperland lag nog op een echt eiland en er ging een pondje. De haven was belangrijk voor de oogst die verscheept werd. Er was vroeger meer sociale samenhang en er werden feesten gevierd en de kerken stonden centraal. Langzamerhand kwamen er steeds meer toeristen zij kregen greep op het dorp. Meer winkels dat werd wel belangrijk voor de Kamperland en toerisme werd ook een bron van inkomsten. Er veranderde heel veel toen de Oosterscheldekering kwam en er bruggen kwamen die de eilanden van Zeeland verbonden met het vaste land.  Transitie is er altijd geweest, een mens moet zich steeds aanpassen aan de snel veranderende tijd.

De kunstwerken
Mijn propellerfiguur staat voor de mensheid die zich heeft verbonden met technologie. De sculpturen staan in het landschap als wegwijzers. De mens probeert altijd een nieuwe weg te vinden met vallen en opstaan om uiteindelijk weer weg te vliegen.

Werkwijze
Ik teken veel en van daaruit ontstaan mijn ideeën en ontwerpen. D­­­­e grote sculpturen zijn ontstaan vanuit een maquette met meerdere test figuren. Ik heb een model op papier gemaakt en deze uitvergroot tot de huidige modellen om ze te zagen. Er zijn ontwerpen in diverse vormen maar deze passen bij het dorp en de huidige tijd waarin we zoeken en meer en meer propellers aan de horizon zien verschijnen. Drones en de voortschrijdende technologie zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving geworden.

Eef de Graaf