René exposeert als gast in Dorpshuis De Vriendschap, locatie 2

De in Friesland wonende kunstenaars Gea Kuiper en René van der Bruggen hebben de uitnodiging om in het kader van Kunstspoor twee weken in Kortgene als Residence te komen werken aangenomen om een gezamenlijk onderwerp, wat zij noemen ‘de Zeeuwse ruimte’, te onderzoeken.

De uitnodiging om in het Residence-programma van Kunstspoor twee weken in Kortgene te komen werken, heeft van der Bruggen aangegrepen om naast het tekenen, waarop hij zich de laatste jaren uitsluitend heeft toegelegd, ook weer ruimtelijk werk te maken. Met zijn schets-modellen uit karton definieert van der Bruggen op zijn manier een ruimte, een plek om te verblijven. De ruimtelijke schetsen zijn geen doel op zichzelf maar de weerslag van een onderzoek.

Daarnaast zijn er ook (digitale) tekeningen ontstaan. Het digitale tekenen stelt van der Bruggen in staat eindeloos te bouwen en te verbeteren.  De ‘diepte’ en ‘gelaagdheid in het werk ontstaat doordat de sporen van elke beslissing die hij van het begin tot het einde van het tekenproces heeft genomen in de tekeningen zichtbaar blijven.

Zowel in de ruimtelijke modellen als in de tekeningen ontstaat de betekenis van het werk tijdens het proces en zo is elk werk het antwoord op een vraag die het zichzelf stelde, een antwoord dat alleen door te verbeelden kan worden gevonden.