Banner

Roerkoning

De05c712 D7df 46cc 812b 4b7982ace178

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga is de winnaar van de Maerlant Poëzieprijs 2024.

Klik deze link voor haar gedicht.

 

Maar er waren meer genomineerden:

Juryrapport Maerlant Poëzieprijs 2024
Met het thema ‘Roer’ kunnen dichters vele kanten op, zo is de jury gebleken.
Drie gedichten sprongen er in de (twaalf) ogen van de jury het meeste uit.
‘Roerkoning’ van Laura Mijnders gaat over een vader – de ik-persoon van het gedicht – en zijn jonge zoontje die een boot, vermoedelijk het schip waarop de ik werkt, bezoeken.
Al in de eerste strofe wordt duidelijk dat de dichter op een subtiele manier een wending aan tamelijk alledaagse formuleringen kan geven: ‘Ik nam hem mee naar mijn oeverloze verte,/leerde hem dat er buiten de flat een wereld/op hem wacht die bedwongen kan worden’. Hoe treffend, dat ‘mijn oeverloze verte’. En hoe goed en onnadrukkelijk, dat ‘de flat’.
Vormgeving en taalgebruik zijn onspectaculair, maar we zien én voelen wat er gebeurt. Grote onderwerpen worden mooi klein gehouden, op onsentimentele wijze behandelt dit gedicht het prille begin van de eigen, zelfstandige levensweg van het zoontje.
De slotstrofe is – je ontkomt niet aan een onbedoelde woordspeling – ontroerend  te noemen: ‘iemand maakt een foto van dat moment,/wij samen, als je goed kijkt kun je op die foto/zien hoe hij me loslaat, zijn eigen koers bepaalt’.

@lauramijnders91
@silvia_kooman