Studio Wijtvliet

CANTO OSTINATO van Simeon ten Holt door pianoduo Hanny de Winter & Esther Groot

openluchtuitvoering op zaterdag 20 augustus 2022 om 15.00 uur in Geersdijk

Bijzonder onderdeel van Kunstspoor is dit jaar een openluchtuitvoering van het beroemde Canto Ostinato in de boomgaard bij Studio Wijtvliet aan de Provincialeweg 35 in Geersdijk, op de eerste dag van de kunstroute, zaterdag 20 augustus. De uitvoering vangt aan om 15.00 uur, duurt circa 5 kwartier, en wordt verzorgd door Hanny de Winter en Esther Groot.

De Canto Ostinato, voor toetsinstrumenten, werd in de periode 1976-79 gecomponeerd door de Nederlander Simeon ten Holt. Het is sinds de eerste uitvoering in 1979 ontelbare malen uitgevoerd, in allerlei verschillende bezettingen, en ook nu nog onverminderd populair. Bijzonder aan het stuk is dat het voor de uitvoerenden een groot element van improvisatie bevat. Hierdoor klinken geen twee concerten hetzelfde en is ook de lengte van het stuk iedere keer anders (gemiddelde lengte 1.15 uur). Door de minimal music-eigen herhalingen met kleine verschuivingen en het uitrekken van de tijd kan er een meditatieve sfeer ontstaan, soms met een trance-achtig effect. Het publiek van Kunstspoor wordt dan ook uitgenodigd een ligmatje naar de boomgaard in Geersdijk mee te nemen, om zo optimaal te kunnen ontspannen en mee te drijven op de golven van de muziek. Maar ook een mooi meditatief moment om nog eens te bezinnen op alle tijdens Kunstspoor opgedane indrukken. Het bijwonen van het concert is gratis (na afloop wordt de mogelijkheid geboden een vrijblijvende donatie te doen). Bij slecht weer is er beperkte overkapping voor het publiek. Bij heel slecht weer zal de uitvoering niet doorgaan. Houd hiervoor de website van Kunstspoor in de gaten.

Hanny de Winter studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en daarna piano via staatsexamen. Lesgeven in haar eigen muziekpraktijk in Geldermalsen is haar passie en heeft haar grote bezieling, al 40 jaar! Ze ontwikkelt graag vertrouwen, eigenheid en vreugde in het spelen. Talentontwikkeling heeft haar grote liefde. Zelf improviseert ze graag en dat draagt ze ook over aan wie wil. Momenteel speelt ze samen met violiste Nasim de Haas en is ze pianiste bij een muzikale voorstelling De Beestenboel, voor de basisschoolgroepen 1,2,3. Ze is met veel plezier organist van de PKN Kerk in Geldermalsen en Beesd en orgeldocente bij KEC in Culemborg. Ze begeleidde veel koren en andere instrumentalisten, was ook dirigente en mede organisator en muzikante bij grote muziekprojecten, zoals Matthäus Passion en Weihnachts Oratorium. Zang en viool hebben haar speciale voorkeur. Ze is een rasbegeleidster, die het mooie in iedereen naar boven weet te laten komen. Canto Ostinato is een droom die nu opnieuw uitkomt!!

Esther Groot studeerde piano en zang aan het toenmalige Hilversums Conservatorium, in de begintijd van haar studie nog Muziek Pedagogische Academie genoemd. Het lesgeven is haar lust en haar leven. Daarnaast heeft ze met veel plezier violisten, fluitisten en vooral zangers begeleid. Tegenwoordig geeft ze nog steeds concerten als Duo La Caresse, met mezzo-sopraan Caroline Scheer. Ze heeft twee pianolesboeken op haar naam staan, dit zijn voordracht stukken en melodische etudes. De Pianowandeling in Culemborg heeft een nieuwe impuls gegeven aan haar solo-optreden. In 2014 is ze begonnen met een groot Canto-Ostinato-project met haar pianoleerlingen. Dit heeft geleid tot een herontdekking van het stuk, dat ze sindsdien in verschillende ensembles en bezettingen heeft uitgevoerd.

Canto Ostinato, openluchtuitvoering door Hanny de Winter & Esther Groot
zaterdag 20 augustus 2022, 15.00 uur (onderdeel van Kunstspoor)
in de boomgaard van Studio Wijtvliet, Provincialeweg 35 in Geersdijk