Rogier Walrecht

www.rogierwalrecht.nl

Rogier Walrecht (1970) exposeert als onderdeel van Patamap in de Zeeuwse Oase.

Rogier Walrecht maakt tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en video’s. Als onderwerp gebruikt hij zichzelf, dieren (de natuur) en de mens in het algemeen. Soms zijn de figuren levensgroot, soms zijn ze slechts ter grootte van een hand. Walrecht is gefascineerd door zowel de fysiek als de psyche van levende wezens en uit dit door mensen en dieren (letterlijk en figuurlijk) tegenover elkaar te zetten in een eigen wereld. Dit ‘verhaal’, dat begint met tekenen naar de werkelijkheid, breidt hij uit tot fantasierijke taferelen. Hij plaatst ze in een eigen wereld, een zelf bedachte context. Deze beelden roepen fantasieën op. Fantasieën over de aarde, met de mensen en dieren die er op leven.

Rogier voltooide de Hogeschool voor de Kunsten in Den Bosch en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij woont en werkt in Eindhoven.

 

Techniek:

Voor het grafiekproject van Patagonia maakte Walrecht een prent in linosnede. Met een guts snijd je lijnen uit het linoleum en hierna inkt je de hoger gelegen delen in met drukinkt. De ingeïnkte linoplaat wordt dan op papier afgedrukt. De inspiratie voor deze techniek vindt zijn oorsprong in Rogier’s grote liefde voor het werk van de Expressionisten uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Het is een vrij eenvoudige techniek; veel kunstenaars konden hem relatief gemakkelijk thuis gebruiken.
Rogier Walrecht maakte een zwart-wit prent die hij bij een van de andere kunstenaars op het atelierterrein heeft afgedrukt.

 

Surf's up

Onderwerp:
Als onderwerp en inspiratiebron gebruikte Walrecht de sport surfen.
Surfen is met behulp van een plank je voortbewegen op het water (surfen), op de weg (skateboarden) en op de sneeuw (skiën). Je hebt ook het surfen op internet.
Een bekende term is ’Surf’s up!’
‘Surf’s up!’ betekent dat het tij goed is en dat er goede golven aankomen om op te surfen.
Surf is ook een muziekstijl die Rogier erg mooi vindt en ook de kunstenaar Raymond Pettibon had een prachtige tentoonstelling met surfers in Maastricht.
Hij maakte een tekening van een man en vrouw vrouw die door de golven surfen.