Guus Smeulders

Guus Smeulders exposeert als onderdeel van Patamap in de Zeeuwse Oase.

insta-logo

 

 

Voor de Patamap 2020 werkte Guus met de toyobo-techniek.
Toyobo is een niet-giftige fotopolymeertechniek, waarmee tekeningen of foto’s op een meestal metalen plaat met een lichtgevoelige laag heeft, worden gezet. Het beeld wordt via een transparante film overgezet naar de plaat. Je kunt de plaat verder bewerken door erin te krassen: droge naald techniek. De plaat wordt als een ets ingeïnkt en afgedrukt met een etspers.

De verheven kunst van Guus Smeulders

Alleen al het palet van deze rasschilder – hardroze, fondantblauw en pastelgeel – doet vermoeden dat het hier niet om een ‘verfbeest’ gaat, maar om een verfijnde geest die het juist om hoger honing te doen is. Want niet alleen in zijn kunst streeft Smeulders naar het hogere, ook in het ‘echte leven’ brengt hij veel van zijn tijd ver boven NAP door, schilderend terwijl hij tientallen meters boven de Noordzee zweeft.

Anderzijds zijn Smeulders’ schilderijen ook doordrongen van een haast buitenaardse maatschappijkritiek. Wie er gevoelig voor is, kan verwijzingen naar ontbladerde beschavingen, mythische moordpartijen en vleesetende koffergrammofoons ontdekken. En ja – huiselijke obsceniteiten! Kan men er niet onmiddellijk de vinger op leggen, dan zijn ze waarschijnlijk juist door een valluik aan het oog onttrokken of achter een glanzend muurtje weg geschilderd.

Kortom, een wel heel spirituele vorm van humor. Vraagt men er echter de kunstenaar naar, dan zal deze u verbaasd aanzien, en antwoorden: “Natuurlijk niet!”, om zich vervolgens bulderend van de lach uit de voeten te maken. Natuurlijk mogen deze smaakvolle, pedagogisch verantwoorde en spirituele kunstuitingen in geen enkel modern huisgezin ontbreken!

Tekst: Mels Dees