Nadie exposeert op locatie 5

Mijn wandkleden zijn als gotische ramen; een collage van natuurmotieven die esthetiek en wildernis samenbrengen.

De wandkleden die ik maak zijn geworteld in een verlangen naar de natuur. Je kijkt naar bossen, bladeren en bloemmotieven of een meer dat de sterren van de hemel weerkaatst. De vormen van de wandkleden doen denken aan ramen van gotische architectuur waarbij de wol het glas-in-lood vervangt. Je kijkt als buitenstaander door een raam naar buiten. De compositie van de werken zijn een collage, als een aangelegde tuin die verschillende componenten van de wildernis samenbrengt tot een voor mensen gecontroleerde, esthetische beleving. Rondwandelen door de stad, langs parken en tuinen, is een belangrijk onderdeel van mijn proces. Hier doe ik ideeën op voor kleuren, composities en motieven in mijn werken. Ik fotografeer planten en bloemen, die later weer terugkomen op de wandtapijten en mijn oliepastel tekeningen.

Bloempatronen zijn een terugkerend motief: in mijn kleding, mijn verzameling prenten en in mijn wandkleden en recent ook in mijn tekeningen. De tuin – en de samenstelling van bloemen die je daar kan vinden – is een plek waar de relatie tussen mens en natuur zich manifesteert. Bloemen zijn vol betekenis voor mensen: ze worden gebruikt voor medicijnen, als gebaar, als decoratie. 

Het werken met ruwe, natuurlijke materialen is essentieel voor mijn proces dat ik beschouw als een cyclus en een weerspiegeling van de natuur. Omdat deze materialen zo kostbaar zijn verzamel ik stof en draad die tweedehands zijn of uit afgedankte voorraden komen. Door textiel her te gebruiken, probeer ik hun geschiedenis te behouden en een dialoog te creëren tussen het geheugen van een object en de tastbaarheid ervan.

Een ander belangrijk aspect binnen mijn werk is het centraal stellen en het gebruik maken van ambachtelijke technieken; tuften, intarsia breien en een op maat gemaakt verfproces. Sinds mijn academietijd heb ik mij gefocust op de veelzijdigheid van textiel en blijf ik doorleren over de mogelijkheden die dit medium met zich meebrengt. Textiel heeft een lange geschiedenis en ik vind het belangrijk dat die kennis in leven wordt gehouden maar dat we die ook doorgeven. Binnen mijn praktijk ben ik een groot deel van de tijd bezig met het verfproces. De felle kleuren komen doordat ik elke bol garen zelf verf. Dit is een arbeidsintensief proces maar zorgt ervoor dat ik een diepte krijg in kleuren die anders niet mogelijk zouden zijn. Toch behoudt de wol een eigen wil waardoor het soms niet egaal geverfd is. Hierdoor blijft het proces van het materiaal dat ik gebruik zichtbaar en dat is iets dat ik omarm.

Locatie:

Catharina Maria Hof, Jacobadijk 10
4493 MZ Kamperland

 

Instagram Application Logo 23 2151544094