Frank Beek

Frank exposeert bij Regi van Driel.
locatie 9

frankbeek@home.nl,
tel. 06-2247 3930)

Als autodidact ben ik actief met beeldhouwen bezig sinds begin 2000; heb in de loop der jaren lessen gevolgd bij zeer ervaren beeldhouwers (Annie Andriessen, België, Adriaan Seelen, en Gerard van Rooij). Meer en meer werk ik zelfstandig, en ook nog regelmatig onder de ogen van Gerard van Rooij…. Ik raak niet uitgeleerd.
Bij voorkeur werk ik met harde steensoorten (Belgisch hardsteen, dolomiet, marmer, diabaas, en een enkele keer graniet), die ik met de hand bewerk met diverse soorten beitel en hamer, raspen en schuurstenen. Voor het gladmaken of polijsten gebruik ik schuurblokjes bezet met diamant-slijpsel en schuurpapieren. Bij uitzondering komt wel eens een haakse slijper van pas om te zagen of te schuren.
Aanvankelijk speelden organische vormen de boventoon in mijn beelden, gaandeweg ben ik ook steeds meer geometrische vormen gaan gebruiken. Het spelen met vormen is meestal mijn vertrekpunt voor een beeld, niet gebonden aan een thema. Een “verhaal“  komt vaak pas later bij een beeld. Soms werk ik ook wel vanuit een (al dan niet zelfgekozen) thema; zo ben ik sinds begin dit jaar bezig met het thema “poort”.

 

zonder titel:
Steensoort: Anröchter Grünstein (ook wel dolomiet genoemd)
Hout: Padoek (een tropisch hardhout)
Sokkel: geroest staal.
Het beeld is ruw gehakt gelaten, bewerkt met puntbeitel en hamer.
De kleurschakering in het beeld zit in de steen zelf, en heb ik optimaal benut in de uiteindelijke vorm.

”ingewikkeld”:
Steensoort: diabas.
Wijze van bewerking: deze harde, wat groenige steen heb ik behakt met een tamelijk fijne puntbeitel, waarvan de beitelsporen goed zichtbaar blijven in de steen.Diabas laat zich zeer goed polijsten, maar hier heb ik ervoor gekozen om de steen ruw behakt te laten. De expressiviteit van de vorm komt zodoende sterker tot z’n recht.
De suggestie van een omwikkeling (of afwikkeling!) roept ook vragen op naar wat er in verscholen zou kunnen zitten, en dat zet de fantasie verder op gang.
Tijdens het beeldhouwen van dit beeld kreeg ik ook associaties met ”de toren van Babel”,