Poëzieprijs

In 2018 wordt voor de vijfde keer de Maerlant Poëzieprijs uitgereikt!

Het thema wordt bekend gemaakt tijdens het Kunstspoor 2017. Er ligt dan een flyer klaar waarop u de voorwaarden voor deelname kunt lezen.

De Maerlant Poëzieprijs is een dichtersprijs en is genoemd naar Jacob van Maerlant (1228-1300) de aartsvader van de Nederlandse dichtkunst. De reden hiervoor is dat Maerlant voor Ridder Nicolaas van Cats een van zijn meest bekende verzenboeken heeft geschreven, “Der Nature Bloeme”, 16.000 verzen omvattend. Later is hij beroemd geworden met zijn “Spiegel Historiael” (40.000 verzen !) dat geschreven werd voor Graaf Floris de Vijfde.

In 2006 heeft het bestuur van Kunstspoor, met ondersteuning van de gemeente, voor het eerst de Maerlant Poëzieprijs georganiseerd. Kunstspoor heeft de 32 beste gedichten van de kleine 200 gedichten die zijn ingezonden gepubliceerd in de bundel ”De mooiste gedichten over Noord-Beveland”. Dit na een selectie van een vooraanstaande jury o.l.v. Maerlantkenner Prof. Dr. Frits van Oostrom. De bundel is helaas uitverkocht. Tien gedichten uit de bundel zijn opgenomen in het jubileumboek “Het Meesterstuk”

Eerste Maerlant Poëzieprijs (2006):
Thema: “De mooiste gedichten over Noord-Beveland”
Winnaar: Hans Dingemanse

Tweede Maerlant Poëzieprijs (2009):
Thema: “Water” in de ruimste zin van het woord.
Winnaar: Hans Dingemanse uit Goes met zijn gedicht “Zee”.

Derde Maerlant Poëzieprijs (2012):
Thema: “Sporen” in de ruimste zin van het woord.
Winnaar: Ilona Zelena.

Vierde Maerlant Poëzieprijs (2015):
Thema: “Licht” in de ruimste zin van het woord.
Winnaar: Rik Dereeper met het gedicht “Licht in de duisternis”.